◂ Tillbaka

VIKTOR KOPP

29/1-1/3 2009


Viktor Kopp (f. 1971) bor och verkar i Malmö. Han utbildade sig på Konsthögskolan i Malmö mellan 1995-2000 och arbetar idag främst med oljemåleri och teckning. Viktor Kopp har ställt ut på gallerier och konsthallar i Sverige och övriga Europa och nominerades 2002 till det prestigefyllda Carnegie Art Award.

I utställningen på Konsthallen/Hamnmagasinet möter vi bland annat enorma chokladkakor, målningar som är gjorda som illusoriska bilder där måleriet försöker efterlikna känslan av choklad. Målningarna ser smaskiga ut på långt håll, men kommer man nära är de inte längre choklad utan själva måleriets egenskaper man möter. Då tar måleriet över illusionen.

I serien Landskap med hus har Viktor Kopp också lekt med ett illusoriskt måleri där han skapat små fantasivärldar som ser ut att precis ha öppnats upp för oss. De blir som små självporträtt där husen kan ses som en människa i förhållande till sin omvärld. Det är en av många fantasifulla tolkningar. I Viktor Kopps måleri ges utrymme till egna infallsvinklar och tankar.

Läs Viktor Kopps egen text om sitt måleri: www.viktorkopp.com