◂ Tillbaka

PETER FRIE

7/3-13/4 2009


Peter Frie arbetar i en av de äldsta konsttraditionerna: landskap i olja på duk. Han upprepar sina landskap om och om igen med mycket små variationer. I detta upprepande föds det meningsfulla och varje målning bär en ny upplevelse.

Peter Fries landskap finns inte i verkligheten utan är minnesfragment. Dessa landskap kan därför transformeras till en plats där betraktaren känner igen sig, eftersom målningarna inte avbildar en specifik plats utan i stället uttrycker ett tillstånd, som blir till en minsta gemensam nämnare i det kollektiva medvetandet. De vita former som finns i målningarna har stor betydelse, då de distraherar och väcker frågor som lockar till tolkning. Något skärmar av och hindrar samtidigt som betraktaren lockas att stiga in i målningen. Verket aktiverar betraktaren att bli en del av dess betydelse eftersom denne får fylla i hur det vita ska tolkas. Peter Frie menar att något döljer sig under det vita, att det är en slags frizon eller ett negativt område, som innehåller ofullständiga delar av de minnen han målar. De vita formerna är en abstraktion av landskapet och är en del av helheten. Balans uppstår mellan harmoni och skönhet kontra oro och distraktion.

Peter Frie är född 1947 i Lysekil, bor och arbetar i Båstad och Berlin. Under drygt trettio år har han visat sitt måleri runt om i världen. Han finns representerad bland annat på Moderna Museet, Malmö Konstmuseum, Atheneum och Kiasma i Helsingfors och på Friesichen Museum i Holland.