◂ Tillbaka

BILLGRENS II

ERNST OCH HELENE BILLGREN

6/6-30/8 2009


Sommarens stora satsning på konsthallen/Hamnmagasinet är en tre månader lång utställning med Sveriges mest kända konstnärspar, makarna Ernst och Helene Billgren. Vi får för första gången sedan 1991 möjlighet att möta paret i en gemensam utställning.

Konstvärldens provokatör nummer ett, Ernst Billgrens skapande är av en kaliber som är svårslagen i svenskt konstliv. Inget verkar omöjligt för denne innovative artist som ledigt rör sig mellan måleri, skulptur, scenografi, författarskap, filmregi, musik och möbeldesign. Den osannolika dubbelrollen som både rebell och traditionsbärare passar honom perfekt. Det finns en tematisk kontinuitet i Ernst Billgrens konstnärskap. Återkommande är hans undersökningar av naturmåleriet, det nationalromantiska och det mytologiska. Med stor hantverksskicklighet arbetar han med flera olika material som exempelvis mosaik, trä, brons, cement, kakel och glas.

Helene Billgrens förmåga att skildra vardagen och i samma ögonblick förvandla den till en absurditet, är genomgående i hennes konstnärskap. Huvudtemat är kvinnan, familjen och hemmet. Bildspråket kan förknippas både med seriernas schabloner och med klassiska ideal. Ofta får verken komiska proportioner, men med en oroväckande, dov underton. Mest förknippas kanske Helene Billgren med sina tvetydiga kolteckningar av flickor, kvinnor och kvinnliga attribut som hårsvall, högklackade skor och korta kjolar. På senare tid har hon intresserat sig för mönster, prydnadsföremål och symboler. Hon broderar, textar, tecknar och modifierar, tilldelar objekten ny funktion och mening. Helene Billgren har även gjort scenografi till flera teateruppsättningar. Med sitt till synes enkla och lite naiva formspråk har hon kommit att bli en publikfavorit och hennes vernissager drar fulla hus. I sin senaste utställning "Free Kitten" på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm, ger sig Helen Billgren in på ett nytt spår när hon övergår till måleri. Utställningen blev en succé och rosades av en enig kritikerkår. I Varberg visas nya målningar.

Missa inte detta unika tillfälle att möta makarna Billgren i deras gemensamma presentation av idéer, form och uttryck. Curator till utställningen är Ulf Kihlander/KiWi AB.