◂ Tillbaka

JOAKIM PIRINEN

3/9-23/10 2011


I utställningen på Konsthallen/Hamnmagasinet visar Joakim Pirinen (f. 1961) två helt nya arbeten där han återigen vidgar sina gränser. Presentationen Jävla svin är utskrifter från fem arbetsböcker. Betraktaren kastas rakt och ocensurerat in i Pirinens arbetsprocess.

"Min Jävla svin-serie har varit ett försök att byta medium en aning (från stålpenna doppad i tusch till filtpenna) och hitta tillbaka till en tidigare glädje att teckna och det har till en del lyckats."
Pirinen

Redan från början av sitt konstnärskap har Pirinen utmanat sig själv och han prövar ständigt nya uttrycksformer i sin konst. Även i det andra arbetet har Pirinen bytt medium. I presentationen Pärlgubbar låter han sitt persongalleri transformeras till färgglada pärlgubbar med olika identitet, kvinnliga superhjältar, sadomachokistiska tomtar och olika politiker.

I sina presentationer Jävla svin och Pärlgubbar utforskar Pirinen nya medium men han är alltid trogen kombinationen av bild och ord. Det är ett bärande element i hans berättelser.

"Jag har alltid arbetat med både ord och bild, där dom möts, och har varit dålig på att skilja dem åt. Nästan allt jag gör är tänkt att läsas. Inspiration till just dessa arbeten kommer från gatukonstnärers arbetsböcker. Båda dessa presentationer är i lika hög grad att betrakta som bokmanus (även om första tanken med Jävla Svin-bilderna var att faktiskt ställa ut dem; beslutet att ge ut dem togs först i våras och var avhängigt av att förlaget ville och trodde på det)."
Pirinen

Joakim Pirinen är en av de främsta serietecknarna i Sverige, han slog igenom på 80-talet och har haft ett stort inflytande på utvecklingen av seriekonsten i Sverige från 80-talet och framåt. Pirinen bidrog till att utveckla vuxenserien och är kanske mest känd för sin serie om Socker-Conny. Han har länge varit bidragsgivare till tidskriften Galago. Idag är han verksam både som serietecknare, konstnär, författare och dramatiker. Kännetecknande för Pirinens konst är att den är humoristisk, svartsynt, melankolisk och, sist men inte minst, att en stor portion ironi varvas med självironi. Skrattet fastnar ofta i strupen. Pirinen är en egensinnig berättare som hejdlöst mixar stilar: Surrealism blandas med socialrealism som blandas med kubism som blandas med politisk satir. Han kommenterar allt och alla.

I samband med konstnärsamtalet onsdagen den 21/9 kl. 18.00 presenteras Jävla svin i bokform för första gången. Utgivare är Ordfront Galago. Samtalet leds av Magnus Haglund, kulturjournalist.

Ett urval av Joakim Pirinens böcker finns i utställningen.

Text: Mija Renström