◂ Tillbaka

MIA PETZÄLL

29/10-18/12 2011


Varbergs kommuns kulturstipendiat 2011, fotografen Mia Petzäll visar för första gången upp sin serie med fotografier av raggare.

"Raggarkulturen och då framför allt i Sunne i Värmland har sitt eget språk, sin egen livsstil. I Sunne finns kulturen bevarad sedan flera släktled tillbaka och den fortplantar sig vidare till nästkommande generationer utan att tona ut och utrota sig i samhällets ständigt växlande trender. Jag fascineras och överraskas hela tiden av deras sätt att leva som skiljer sig så totalt från stadsmänniskorna och de liv som pågår runt om i världen. De har en egen kultur, en egen livsstil som inte liknar någon annan jag mött."
Mia Petzäll

Fotografiskt tar Mia Petzäll avstamp i det dokumentära berättandet, hon väljer att dokumentera en grupp människor som hon lever med och kommer nära. Man kan säga att hon befinner sig i en genre som kallas subjektivt fotografi där gränsen mellan den porträtterade och den som porträtterar upplöses. Vem är egentligen vem i bilderna? Var befinner sig Mia Petzäll, vems upplevelse delar vi? Vad berättar bilderna om raggarkulturen idag? Närheten till djuren och relationen mellan djur och människa har tidigare ingått i Petzälls fotografiska arbeten. Hennes första stora fotografiska arbete Instinct som handlar om jakt har fått stor uppmärksamhet. Under Kultur Dag och Natt den 29 oktober visas Instinct, ett bildspel, på Håstens Simhall i Varberg.

Lördagen den 22 oktober visas ett porträtt av Mia Petzäll på SVT i programmet Sverige.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Christoffer Bergenblock inviger utställningen.