â—‚ Tillbaka

Artist in Residence

ANGEL RAMIREZ

26 oktober-24 november 2013

Artist in Residence: Angel Ramírez
Angel Ramírez, en av Kubas mest framstående samtida konstnärer, har sin ateljé och verkstad ”Taller la 6ta puerta” i hjärtat av gamla Havanna.  I höst flyttar han under en månad in i Hamnmagasinet med sitt arbete och inviger konsthallen som Artist in Residence.

Angel Ramírez är målare, grafiker och skulptör – och blandar ofta teknikerna i ett och samma verk. I Hamnmagasinet kommer han att arbeta med en träskulptur som han lämnar kvar i Varberg när Artist in Residence-veckorna är över.
Angel Ramírez har ett särpräglat berättande konstnärligt uttryck. Med humor, värme, nyfikenhet och skärpa kommenterar han det dagliga livet och situationen på Kuba.
Han började sin konstnärliga bana som grafiker. Redan då blandade han tekniker, gick utanför ramarna och arbetade med den tvådimensionella pappersbaserade konsten i alla dimensioner. När han 1982 avslutade sina studier på konsthögskolan i Havanna hade han gjort sig känd för att ha förnyat den grafiska konsten. Han har fått priser på flera grafikbiennaler i Latinamerika.
Han arbetar ännu med grafik, främst litografi, men framför allt med måleri och skulptur. Varje bild och objekt rymmer en berättelse och en intelligent kommentar till den kubanska samtiden. Angel Ramírez signum är medeltida och bibliska figurer som ofta samsas med upphittade ting från gatan. Språket och orden är också en del i hans verk; titlarna är underfundiga, poetiska och dubbeltydiga.
Angel Ramírez återanvänder – döda medeltida konstnärers uttryck, skräp och bortkastade saker och även samtida konstnärers uttryck. I den grafiska serien ”Dando y dando” gör han fyrhändiga bilder; han väljer konstnärer vars uttryck han uppskattar och bjuder in dem till ett gemensamt skapande. Ramírez svarar på den andres uttryck med en skäggprydd kung, som symbol för makten. Han har samarbetat med konstnärer i Europa – bland annat Sverige och Finland – Asien, Nord- och Sydamerika. Under Artist in Residence-perioden har han bjudit Nina Bondeson, en välkänd bildberättare liksom Angel Ramírez själv. De båda kommer att bjuda på ett offentligt konstnärssamtal i Konsthallen/Hamnmagasinet.
I arbetet med träskulpturen kommer Angel Ramírez att samarbeta med glaskonstnären Katarina Löfström, som har sin hytta i botten av Hamnmagasinet.
Angel Ramírez är född 1954. Han har haft separatutställningar och deltagit i samlingsutställningar runt om i världen och hans verk finns hos samlare och museer i en stor del av världen.

Artist in Residence är ett samarbete mellan Konst i Halland, Kultur i Halland/Region Halland, kulturförvaltningen i Varbergs kommun och Varbergs konstnärsförening.