< Tillbaka

Ana Carolina Fleming

3 september-16 oktober
Vernissage: 3 september kl 14-16

Ana Carolina Fleming, född och uppvuxen i Buenos Aires och verksam i Varberg, gör sin första separatutställning i Hamnmagasinet. I utställningen Folksamling fokuserar hon på hur vi ser, eller väljer att inte se, på saker och människor runt omkring oss. Syftet med utställningen är att uppmärksamma de människor som blivit osynliga i samhället.

Fleming arbetar med många olika konstnärliga uttryck: mixed media, collage, akryl, monotopi och linoleumtryck. I collagen har hon använt sig av artiklar från tidningar, affischer samt flygblad som hon har samlat ihop och tagit från olika städer såsom Buenos Aires, Düsseldorf, Berlin, Lissabon och Bryssel. Artiklarna har ibland samhörighet med bilden och ibland är det bara rubriker som tagits ur sitt sammanhang och placerats ut. Flygbladen som kan ses på ”Holly´s corner” och ”Shaved her legs” är gatureklam för prostitution som Fleming har hittat i Buenos Aires. Serien av monotopier, en tryckteknik som gör att varje bild blir unik, innehåller återvunnet material, tyg samt blad och växter från naturen.

Som konstnär hämtar Fleming inspiration från sin hemstad Buenos Aires, det nya hemmet i Sverige och världen. Dagsaktuella nyheter och egna erfarenheter blandas och skapar nya uttryck. ”Tiggande kvinna utanför svenska kyrkan” är relaterad till den stora debatt som pågår just nu i Sverige och i hela Europa om att förbjuda tiggeri. ”Holly’s corner” och ”Shaved her legs” handlar om hbtq- personers kamp för att bättra sina rättigheter i Argentina.

”Tributo a Ramona” and ”Tributo a Juanito” är en hyllning till den argentinska konstnären Antonio Berni. Ramona och Juanito var två huvudkaraktärer i hans arbete. De representerar arbetarklassen och de som är mest bortglömda i det argentinska samhället. Antonio Berni arbetade också med måleri och träsnitt, han använde dessutom återvunnet material i sina verk.

Ana Carolina Fleming har en 5-årig utbildning i Fri konst från Instituto Superior Santa Ana och är också utbildad i argentinskt kurbitsmåleri med konstnären Alfredo Genovese (Fileteado Porteño). Båda utbildningarna gjordes i Buenos Aires Argentina. Hon har även gått en utbildning i curating strategier på Akademin Valand i Göteborg.

 

Öppettider: Torsdag-söndag kl 12-16

Konsthallen/Hamnmagasinet
Sjöallén 6
tel 0340 881 83