Ingrid Ehn - Tillbakablick

Ingrid Ehn, född 1935 i Varberg, gör nu en retrospektiv separatutställning i Hamnmagasinet. I utställningen, med titeln ”Tillbakablick”, får vi se måleri och grafik från ett konstnärskap som sträcker sig över fyrtio år.

Ehn är utbildad på Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg, som då kallades för Slöjdföreningens skola. Där väcktes hennes lust till att måla. Om inspirationen till sitt måleri berättar hon själv:

Naturen är nästan alltid min starkaste inspirationskälla; den inspiration som gör att jag ”kommer igång”. Men det är sällan det storslagna landskapet som lockar. Oftare då detaljer, en spegling i vattnet, en spricka i klippan, ett oavdukat frukostbord. Inte så ofta människor, men tecken på mänsklig verksamhet, som om människan just gått ur bilden, en kvarglömd dockvagn, en lämnad cykel, en yxa just islagen i huggkubben. Genom att varje motiv är ett ”engångsmotiv” blir varje målning speciell, präglad av sin färgskala, sitt uttryckssätt. Jag är medveten om att målningarna inte alltid ger det intryck av snits eller professionell skolning, som många eftersträvar. Det jag eftersträvar är direkthet mellan öga och hand utan snegling mot samtida ismer eller maner.

Ingrid Ehn har tidigare ställt ut separat i Karlstad, Västerås och Varberg. Hon har även medverkat i flertalet grupputställningar och juryvalda utställningar såsom Hallandskonstnärernas salong och Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Ehn har också varit medlem i Varbergs konstklubb i fyrtio år.