Håkan Elofsson – 3 september – 2 oktober

Detour / Retour

Hösten på Galleri Hamnmagasinet börjar med fotografen Håkan Elofssons utställning Detour. Han är en bildberättare där känsla och intuition leder honom till motiven. Bilderna kretsar ofta kring stadens rum och det liv som utspelas där, med en stark drivkraft att gestalta ögonblicksbilder av händelser, reaktioner och liv. Genom kameran försöker han fånga en annan verklighet än den vi är vana att se.

Utställningen rymmer förutom den nya bildsviten Detour Berlin även Bombay Boulevard. Detour Berlin är första delen av fem ”omvägar”, ett projekt där Elofsson reser till fem olika städer som han nu ser och upplever. Han säger:

”Allt började med att jag plötsligt kände mig trött på mina egna bilder och behövde tvätta ”rosten” från ögonen. För att hjälpa mig själv satte jag upp ett antal regler att hålla mig till:

1. Bara ett kamerahus och ett objektiv

2. Begränsad tid, helst inte mer än två veckor

3. En plats jag inte är så bekant med

4. Den kanske viktigaste och svåraste, att inte tänka bara reagera inte analysera bara agera. Känslan och fingertoppen styr. Analysera har man tid att göra efter man tryckt på avtryckaren.

När jag ser bild vill jag bli berörd och jag behöver absolut inte förstå varför, en bra bild landar i magen innan jag försöker förstå den intellektuellt. Många av mina bilder begriper jag inte alls men jag känner dom.

Ibland måste man ta en omväg för att hitta hem.”

Om konstnären

Håkan Elofsson (1955) är född i Kungsbacka och bor och är verksam i Stockholm. Han har jobbat som fotograf sedan 1979 och han har fotograferat för ett femtiotal magasin, bla ETC och Månadsjournalen. Han har ställt ut på flertalet museum och gallerier runt om i världen, bland annat i Arles, på Houston Photo Festival och i Athen. Bombay Boulevard har tidigare visats på Konsthallen Hishult (2014) och Fotografiska (2013). Han är kursansvarig för fotografi på Berghs School of Communication och har gett ut många böcker, bland annat Bombay Boulevard (Bokförlaget ETC, 2013) och Dansa mig Dance me (Bokförlaget ETC, 2016).

Håkan Elofsson riktar ett stort tack till Hallands konstförening för vistelsestipendiet till Berlin 2018. Utan det inget Berlin, alla bilder är tagna under den månaden