Anita Wohlén – 15 oktober -13 november

ett träd är ett träd är ett träd är en skog

I Anita Wohléns arbetsprocess utgår hon ofta från det vardagliga omkring sig. Hon inspireras av samtal, tidningsartiklar och annat som cirkulerar i hennes närhet. Hon utmanar normer och tabun som formar vår tillvaro. Med humor ger hon tingen ny innebörd och öppnar för oväntade möten.

I hennes arbeten får ofta djur och natur spela huvudrollen, och verklighet och fantasi vävs ihop till olika berättelser. Wohlén lyfter fram den tid vi lägger på att vårda varandra och det som finns omkring oss, men det är inte alltid det blir som vi vill. Den gnagande känslan av att allt kan vara förgäves lurar under ytan.

I mina utställningar, sociala projekt och performances har jag pusslat, krympt, stympat och ympat. Skapat nya samband, logik och historier, ett förhållningssätt sprunget ur 60-talets barndom, då många samtalsämnen var förbjudna för små öron. Som liten fick jag hitta på ”sanningarna” själv, logiken följde vindlande vägar med fragment från samtal mellan vuxna.”

Om konstnären

Anita Wohlén (1959) är uppvuxen i Kärradal, Varberg, och är sedan 20 år åter bosatt och verksam i Varberg. Hon har under åren utbildat sig inom många olika konstnärliga områden, bland annat skulpturutbildning på Nordiska konstskolan (Karleby, Finland) skulptur och gjutning (KKV Gotland), Grafisk kommunikation och Art direction (Berghs School of Communication) samt en mängd olika textila utbildningar.

Wohlén har lång erfarenhet av utställningar runtom i Europa och offentliga gestaltningar främst i Sverige. Hennes mest publika projekt är Konstpassage som genomfördes på Nordviksskolan i Kramfors (1995-1997). Där utförde hon bland annat Utställning för kor, som media flitigt kommenterade (och även kungen uttalade sig om i tidningen Expressen.) Bland separatutställningarna kan nämnas Jag vet redan… men har glömt allt på Härnösands konsthall (2015), Objekt på Galleri Stefan Andersson (Umeå, 2000) och Äppeltuggarna på Konstens hus i Luleå (1998). Några exempel på grupputställningarna är Katten – människans bästa vän (Hallands kulturhistoriska museum, 2015), Schmu (Produzentengalerie plan-d, Düsseldorf, 2014), Prima primater (Ängelsbergs skulpturpark, Fagersta 2014) samt MAKT (Botkyrka konsthall, 2002).

Anita Wohlén har genomfört konstnärliga gestalningar i Åkulla för Region Halland, Edinburgh Dental Institute (Storbritannien) på Örnsköldsviks sjukhus samt på många andra platser runtom i Sverige. Hon finns bland annat representerad på Sundsvalls museum, Region Västerbotten och i Region Halland.